Dugnad og lagkjøring i Korona-tiden

Dugnad og frivillighet er sterkt forankret i idretten og ellers i det norske samfunnet. Det samme er lagkjøring for oss som elsker sykling. Sykling er en lagsport, sier Kaggestad i alle sykkelsendingen vi følger. Sykling er kondisjonsidrettens svar på golf – uansett alder, fasong og fysikk så har vi stor glede av å sykle sammen med noen. Derfor føler vi syklister det er ekstra tungt nå. Derfor må vi fortsette og dyrke dugnadsånden og drive bes mulig lagkjøring sånn at hun eller han som følger hjulet vårt får et trygt og godt hjul å henge på. Nå er det viktigere enn noen gang å bruke hodet i stedet for beina.

Regionen har derfor laget en oversikt over informasjonssteder og noen generelle tips og råd til klubber, rittarrangører og dere som sykler.

Generelt til alle

Klubber og rittarrangører

 • Pålegg og anbefalinger. Følg de pålegg og anbefalinger som gis av myndighetene, Idrettsforbundet og Norges Cykleforbund. Ikke bruk energien på å finne smuttehullene. Her kan du finne generell informasjon for det som gjelder for idretten:
 • Ritt. Ut april er det ikke mulig å få arrangert ritt. Det kan også spøke for ritt i mai. Som rittarrangør så ikke avlys, men forsøk å finne en ny alternativ dato. Ta kontakt med regionens terminlistekoordinator hvis du trenger hjelp til å finne en alternativ dato. Det kan bli en fantastisk ritt-høst.
 • Kontaktinformasjon. De fleste klubber har en hjemmeside og der er kontaktinformasjon til klubben også. Dessverre er det svært mange som ikke har oppdatert denne informasjonen eller at den er mangelfull. Det er bør være minimum epost-adresse til klubben eller klubbens leder samt et telefonnummer. Det kan være at klubbens medlemmer trenger råd og informasjon om hvordan de skal forholde seg i disse korona-tider. Siden det ikke er noen ritt så bør også styret i klubben bruke litt tid til å sjekket KLUBBADMIN om at all informasjon der er riktig. Det er ufattelig mange eposter som kommer i retur når regionen sender ut informasjon fordi adressen er feil. Jeg vil anta at det samme gjelder når idrettskrets og sykkelforbundet også sender ut informasjon. Det er svært viktig og få nødvendig informasjon i rett tid i disse dager.
 • Treninger. Fellestreninger og organiserte treninger skal ikke gjennomføres
 • Årsmøte. Frist for å arrangere årsmøtet er vanligvis 31.mars. Denne fristen er forlenget fram til 15.juni. Husk likevel at alle dokumenter til årsmøtet må ferdigstilles og offentliggjort ovenfor klubbens medlemmer som på vanlig måte, dvs innen 31.mars.
 • Konsekvenser. Situasjonen vil prege klubber og rittarrangørers økonomi. Idrettsforbundet forsøker å kartlegge omfanget. Fint om klubben bruker litt tid på å svare Idrettsforbundet på de økonomiske konsekvensene: https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2020/idrettsforbundet-ber-alle-idrettslag-registrere-okonomiske-konsekvenser-av-koronaviruset/

Aktive utøvere og foresatte

 • Medlemskap. Mer enn noen gang trenger alle klubber medlemmer. Dette fordi de trenger å styrke økonomien sin da andre aktiviteter blir avlyst. I tillegg står idretten og frivilligheten sterkere jo flere vi er sammen. Meld deg derfor inn i en klubb, nær deg.
 • Lisens. Som medlem av en klubb har du mulighet til å tegne en helårslisens. I lisensen er det en forsikring som gir deg rett til helsebistand hvis ulykken først skulle være ute. Selv om du sykler mye alene i disse tider og turene blir korte, kanskje ikke utenfor egen kommune. Da kan det være greit med denne helseforsikringen i lisensen da mange reiseforsikringer ikke dekker skader som skjer innenfor egen kommune. I tillegg vil det også bidra til at NCF får sårt tiltrengte inntekter i denne perioden.
 • Treninger ute: Alle organisert trening er avlyst. Treninger som avtales i ulike private chat- eller messengergrupper er organisert trening og skal ikke gjennomføres slik situasjonen er nå. På NCFs sider så anbefales det å trene alene eller kun sammen med andre personer i husholdningen. Det hjelper heller ikke å slutte å bruke klubbens sykkeltøy når du er ute. Brudd på dette gagner ikke sykkelsporten uansett.
 • Treninger inne.
  • Landets treningssentre har stengt, etter påbud fra myndighetene, men ikke meld deg ut eller stopp betalingen («frys medlemskapet»). Det koster deg noen få hundrelapper i måneden. Når dette er over har du kanskje ikke et treningssenter å komme tilbake til hvis «alle» stopper betalingen.
  • Klubbens «rullerom», skal også holdes stengt. Det samme påbudet gjelder som treningssentrene er pålagt. I tillegg blir det å anse som organisert trening hvis klubbens medlemmer begynner å avtale felles rulleøkter på klubbens treningsrom.
 • Ritt.
  • Ritt ut april er avlyst. Hva som vil skje i mai er usikkert. Har du meldt deg på et ritt og betalt påmeldingsavgiften, ikke krev pengene tilbake. Det kan føre til at rittet ikke blir arrangert mer. Mange rittarrangører forsøker nå å finne alternative datoer så vær litt tålmodig.
  • I tillegg har tilbudet om virtuelle ritt eksplodert. Du kan f.eks melde deg på NCFs Swift Cup https://www.sykling.no/article/ncf-zwift-cup. I tillegg finnes det både virtuelle ritt og treninger både internasjonalt og ned til klubb-interne arrangement.

Følger vi disse rådene har vi treningspartnere, konkurrenter, treningssentre, klubber og ritt og komme tilbake igjen når pandemien er over. Da kan være stolte over oss selv og si; «jeg kjørte for lagkameraten min så vi kom i mål sammen»

Terje Johnsen

Regionleder NCF Region Sør